Przepis opracowałam na podstawie książki "Podróże kulinarne. Kuchnia arabska" wyd. Rzeczypospolita (2008)
Nie dajcie się zwieść długości składników do tego przepisu. Większość to przyprawy - jedynym urozmaiceniem są w zasadzie daktyle.
- 0,5 kg piersi z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule (300 g) pokrojone w plasterki
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- łyżeczka mielonej kolendry + świeża jeżeli ktoś ma :)
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sproszkowanego chilli (jeżeli ktoś nie lubi ostrego proponuję dać pół :))
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki suszonych daktyli (80 g)
- 1/2 szklanki płatków migdałów (opcjonalnie)
- 4 łyżki miodu (płaskie, kopiatych wystarczą 2 - zależy czy miód jest skrystalizowany czy płynny:)
- 3/4 l wody
- kostka rosołowa
- ryż :)
1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Podgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy indyka aż się zarumieni. Osączamy na papierowych ręcznikach wchłaniających tłuszcz.
2. W tej samej patelni podgrzewamy drugą łyżkę i wrzucamy cebulę. Gdy stanie się miękka i szklista dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony) i przyprawy.
3. Następnie wrzucamy indyka z powrotem na patelnię, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową. Dusimy przez 10 minut, następnie podnosimy pokrywę i dodajemy pokrojone na połówki lub czwórki daktyle, miód i migdały.
O zakończeniu gotowania decyduje osiągnięcie odpowiedniej gęstości sosu - jeżeli chcemy wersję bardziej "zupową" możemy zakończyć je wcześniej. Jeżeli chcemy by sos był gęsty - wywar będzie musiał odparować.
Podawać z ryżem, kus kus albo kaszą jęczmienną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz