• Zapraszam do mojego wirtualnego zeszytu z przepisami - Żurawinowa

    Tagine z kurczaka z miodem i daktylami


    Przepis opracowałam na podstawie książki "Podróże kulinarne. Kuchnia arabska" wyd. Rzeczypospolita (2008)

    Nie dajcie się zwieść długości składników do tego przepisu. Większość to przyprawy - jedynym urozmaiceniem są w zasadzie daktyle.

    • 0,5 kg piersi z indyka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 średnie cebule (300 g) pokrojone w plasterki
    • 4 ząbki czosnku
    • łyżeczka kminku
    • łyżeczka mielonej kolendry + świeża jeżeli ktoś ma :)
    • łyżeczka mielonego imbiru
    • łyżeczka kurkumy
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka sproszkowanego chilli (jeżeli ktoś nie lubi ostrego proponuję dać pół :))
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 szklanki suszonych daktyli (80 g)
    • 1/2 szklanki płatków migdałów (opcjonalnie)
    • 4 łyżki miodu (płaskie, kopiatych wystarczą 2 - zależy czy miód jest skrystalizowany czy płynny:)
    • 3/4 l wody
    • kostka rosołowa
    • ryż :)
    1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Podgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy indyka aż się zarumieni. Osączamy na papierowych ręcznikach wchłaniających tłuszcz.

    2. W tej samej patelni podgrzewamy drugą łyżkę i wrzucamy cebulę. Gdy stanie się miękka i szklista dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony) i przyprawy.

    3. Następnie wrzucamy indyka z powrotem na patelnię, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową. Dusimy przez 10 minut, następnie podnosimy pokrywę i dodajemy pokrojone na połówki lub czwórki daktyle, miód i migdały. 

    O zakończeniu gotowania decyduje osiągnięcie odpowiedniej gęstości sosu - jeżeli chcemy wersję bardziej "zupową" możemy zakończyć je wcześniej. Jeżeli chcemy by sos był gęsty - wywar będzie musiał odparować.

    Podawać z ryżem, kus kus albo kaszą jęczmienną.

    Porcja dla dwóch osób + resztki na później dla głodnego :)



    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

    Followers

     

    About