- pęczek koperku (posiekany)
- 1,5 l wody
- 3 kostki rosołowe
- śmietana (1-2 łyżki, jak kto lubi)
- pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- Zagotować wodę z kostkami rosołowymi;
- Zrobić lane ciasto: utrzeć w szklance/kubku na gładko (żeby nie było grudek) jajko z mąką, by powstało ciasto o konsystencji kisielu;
- Wlewać lane ciasto do gotującego się wywaru tak, żeby ciasto miało cieniutki strumyczek - wtedy kluseczki będą smaczniejsze;
- Mieszać żeby nie wykipiało;
- Dodać śmietanę, wrzucić posiekany koperek i przyprawić pieprzem.
To chyba moja ulubiona zupa. Jest łatwa do zrobienia, smaczna i zdrowa (no, może poza tymi kostkami rosołowymi ;)), a przede wszystkim - tania. Czyli idealna dla każdego studenta :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz