• Zapraszam do mojego wirtualnego zeszytu z przepisami - Żurawinowa

    Zupa koperkowa z lanym ciastem



     Na zupę:
    • pęczek koperku (posiekany)
    • 1,5 l wody
    • 3 kostki rosołowe
    • śmietana (1-2 łyżki, jak kto lubi)
    • pieprz
    Na lane ciasto:
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki
    1. Zagotować wodę z kostkami rosołowymi;
    2. Zrobić lane ciasto: utrzeć w szklance/kubku na gładko (żeby nie było grudek) jajko z mąką, by powstało ciasto o konsystencji kisielu;
    3. Wlewać lane ciasto do gotującego się wywaru tak, żeby ciasto miało cieniutki strumyczek - wtedy kluseczki będą smaczniejsze;
    4. Mieszać żeby nie wykipiało;
    5. Dodać śmietanę, wrzucić posiekany koperek i przyprawić pieprzem.

    To chyba moja ulubiona zupa. Jest łatwa do zrobienia, smaczna i zdrowa (no, może poza tymi kostkami rosołowymi ;)), a przede wszystkim - tania. Czyli idealna dla każdego studenta :)


    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

    Followers

     

    About